Printre substanţele care conferă cimbrului valoare terapeutică se numără uleiul volatil, taninurile, mucilagiile şi substanţele amare. Există două tipuri de cimbru, de cultură şi de grădină, ambele având calităţi curative în multe afecţiuni des întâlnite în această perioadă, precum viroza, bronşita sau sinuzita, dar şi pentru tulburările digestive. Remediile pe bază de cimbru oferă protecţie cardiacă şi au acţiune antiinflamatoare, antibacteriană şi antivirală. De asemenea, leacurile pe bază de cimbru acţionează ca tonic nervos, ca antispasmodic şi antireumatic.
Din ce in ce mai multa lume apeleaza la diverse tratamente naturiste, care nu au efecte nocive asupra organismului, spre deosebire de anumite medicamente, care prezinta si anumite efecte adverse. Un condiment care se gaseste in bucataria oricarei gospodine, dar care poate fi folosit si in domeniul sanatatii, nu doar cel culinar, este CIMBRUL.
Iata cateva tratamente naturiste pe baza de cimbru, pe care orice femeie trebuie sa le stie.
Din acest condiment se poate prepara o tinctura, extrem de benefica impotriva crampelor abdominale, tusei, astmului bronsic sau infectiilor renale.
Copilul tău are ALUNIȚE? Când este cazul să mergi la dermatolog
Soluţie istorică descoperită de specialişti: Secretul unei vieţi fără probleme de sănătate
Ce se întâmplă dacă iei prea mult PARACETAMOL. Avertismentul unui medic român
Ai nevoie de o sticla de jumatate de litru goala, in care sa pui flori de cimbru de camp. Toarna peste plante alcool (tuica, vodca sau rachiu) pana umpli sticla, apoi las-o pe balcon, la lumina, 2 saptamani. Dupa ce trece perioada de timp, strecoara si depoziteaza tinctura in sticle mici, la loc racoros.
Aceasta poate fi si consumata: dizolva o lingurita de tinctura intr-un pahar cu apa.
Daca ai sinuzita, poti face inhalatii cu cimbru. Intr-o oala mare, pune la fiert apa, iar cand aceasta da in clocot, adauga cimbru si lasa la infuzat cateva minute. Acopera-ti capul cu un prosop mare si stai deasupra unui vas in care sa torni solutia obtinuta. Inspira aburul emanat de infuzie, dar nu mai mult de un sfert de ora, potrivit teotrandafir.com
Cimbrul este benefic si in ceea ce priveste reumatismul, deoarece imbuntateste circulatia sangelui, avand efect calmant si antialgic. Aplica cataplasme calde cu cimbru direct pe zona afectata, iar in timpul zilei consuma de doua ori pe zi ceai de cimbru.
Medicamentele care au mai multe EFECTE SECUNDARE decât beneficii. Vezi LISTA NEAGRĂ a acestora
Băuturile energizante combinate cu alcool, bombă pentru sănătate: Ce boli grave pot produce
Boala care a răpus-o pe Stela Popescu afectează milioane de români: Simptomele apar foarte târziu
Te poti folosi si de uleiul de cimbru, care se gaseste in comert, deja preparat. Te poti masa cu acest ulei daca suferi de reumatism, entorse, atrofie musculara sau chiar paralizie.
Pentru a-ti curata tenul, te poti folosi de ceaiul de cimbru, in care sa imbibi dischete demachiante cu care sa iti tamponezi tenul inainte de culcare, in fiecare seara. Tenul tau va avea un aspect curat si stralucitor. In plus, te ajuta sa scapi de acnee.
Atenție însă! Nu este indicat să utilizaţi pe cale internă uleiul esenţial de cimbru, fără acordul medicului. Dacă intenţionezi să foloseşti extern uleiul esenţial de cimbru, trebuie să ştii că acesta poate irita pielea. Indiferent sub ce formă, cimbrul de cultură este contraindicat femeilor însărcinate.